foto: Arne Bru Haug

-          Jeg er helfrelst i denne måten å reise til jobb på. Det river godt i lårene opp bakkene til Sørmarka, også er det så godt for ryggen, sier Oddny Haugland.

Den selverklærte sparkesykkel-entusiasten bor på Storhaug og jobber i HjemJobbHjem-bedriften, Kartverket, på Ullandhaug. Hun sparkesykler til jobb hver eneste dag, og har ikke tenkt å la seg stoppe av november og vinteren som er på vei.

-          Jeg sparkesykler til jobb så lenge det ikke er is på bakken. Når vinteren kommer henter jeg fram piggskoene og går. Bil og buss er ikke aktuelt for meg.  

-          Hvorfor?

-          Bussen har jeg aldri vurdert fordi det vil ta for lang tid å komme seg fra der jeg bor på Storhaug og til holdeplassen. Da kan jeg like greit sparkesykle fra døren hjemme. Hadde jeg kjørt bil ville jeg gått glipp av frisk luft og mosjon. Jeg slapper av og henter energi når jeg sparkesykler til jobb, forteller hun.

Kickbike er dagens treningsøkt

For mange er det å få unnagjort en treningsøkt på vei til jobb en drivkraft til å la bilen stå hjemme. Den store forskjellen på vanlig sykkel og Kickbike, som er navnet på denne type sparkesykkel, er måten du bruker kroppen på. Foruten å være et morsomt og lettvint fremkomstmiddel, er sparkesykkelen et redskap som gir deg effektiv trening for hele kroppen. Denne måten å bevege seg på skal være godt for ryggen, sies det. I tillegg er det svært god trening av balansen, som er viktigere jo eldre man blir.

Suser forbi bilkøen

Når Haugland har sparket seg opp bakkene til Ullandhaug om morgenen er det avgjørende at arbeidsplassen har lagt til rette for hennes aktive hverdag og jobbreise.

-      Jeg får både dusj og håndklær som ligger klar, eget garderobeskap og sikker sparkesykkel-parkering. Det er fantastisk, skryter Haugland. På vei hjem suser hun forbi bilister som står i kø på Åsen og i Hillevåg. Heldige meg, tenker hun.

-          De tenker sikkert stakkars meg som kaver og sparker i vei, men jeg føler meg priviligert som har muligheten til det, sier hun. 

Firebarnsmoren som liker å ha en aktiv livsstil forteller at det ikke alltid har vært sånn.

-          Jeg har full forståelse for småbarnsforeldre som ikke klarer å kombinere henting og levering i barnehage med denne type måte å reise til jobb på. Alt til sin tid, men til alle de andre vil jeg si: Det handler mye om innstilling. Man må ikke tenke at det er et ork å la bilen stå hjemme. Det er feil utgangspunkt.

 -          Men «Grisebakken» opp til Ullandhaug er vel et ork, lurer jeg?

 - Den har jeg enda til gode. Jeg sparer den til våren, ler hun.

«Takk for at du lar bilen stå»

Haugland legger til at det ikke bare er Kartverket som bidrar til at hun kan sparke seg av gårde til jobb.

-    Stavanger kommune holder strekningen fra Sørmarka Arena og opp til Ullandhaug fri for grus og løv. I tillegg er det hyggelig at de maler asfalten med «takk for at du sykler». En sånn oppmuntring betyr faktisk mye, roser hun, og sier videre at ordlyden kanskje burde vært endret til «takk for at du lar bilen stå».